17.12.2015

Kansallispukuja ja feresejä, osa 2

Mikä on feresi? Näin siitä kertoo Soja Murto, joka kansallispukujen ja feresien asiantuntija ja joka valmistaa niitä työkseen: ”Sarafaani (tai feresi) on karjalainen ortodoksinaisen puku. Se on ollut käytössä 1900-luvulle saakka Vienan Karjalassa, Aunuksessa ja osassa nykyistä Suomen Pohjois-Karjalaa.
Nimitykset - sarafaani tai feresi - ovat saman asian kaksi nimeä. Toisaalta, toisin paikoin feresi on tarkoittanut painokuvioista suorasarafaania, joissain paikoissa taas juuri päinvastoin. Itse kutsun koko pukuryhmää sarafaaneiksi, erotukseksi 1930-luvun jälkeen yleistyneelle uudelle feresille, jonka kehittelivät kansakoulun opettajat ja johon kuului lyhythihainen valkea pusero, valkea esiliina ja pikkukukkainen olkainhame, joka edestä tuli kovin ylös.” (http://www.kansallispuku.com/index?page=27)

Tämän vuoden itsenäisyyspäivän juhlissa nähtiin turkoosi silkkisarafaani, jonka Soja on ommellut. 
Pari kuvaa turkoosin silkkisarafaanin ompelusta.


Kolme eri mallia

Sarafaaneja voi tehdä kolmella eri mallilla: kiilasarafaanit Uhtua ja Vartiolampi sekä suorasarafaani. Kaikille niille on ominaista leveä helma ja olkaimet. Kangasta niihin tarvitaan aika paljon. Millaisesta kankaasta feresin voi sitten ommella? Oikeastaan mistä vaan, kunhan kangas on laskeutuvaa. Monille on tuttua juuri tuo yllämainittu pikkukukallinen kangas. Ompeleminen on helppoa, koska vaate ei ole vartalonmyötäinen ja esimerkiksi olkaimet ja vaatteen yläreuna huolitellaan vinonauhalla.
 Suorasarafaanissa laskokset tosin kiinnitetään ketjupistoin käsin ommellen.

Kurssilla ommeltiin kiilasarafaani yksivärisestä tummansinisestä pellavakankaasta. Vaaleanvihreästä puuvillakankaasta ommeltiin suorasarafaani. Keväällä jatketaan paidan eli rätsinän ompelulla. Siinä valkoinen kangas on tietenkin kaunis, mutta paidan voi ommella muunkin värisestä kankaasta. Hihansuihin voi laittaa pitsiä.

Alushameita

Alkuaan kansallispukujen paita oli pitkä. Sen yläosa oli tehty hienommasta kankaasta ja alaosa karkeammasta kankaasta. (Alaset, aliset, Naisen pitkän paidan alaosa, joka on usein tehty karkeammasta, halvemmasta kankaasta kuin yläosa, yliset. www.kansallispuvut.fi)

Nykyään puvuissa saattaa olla vain lyhyt paita. Jotta paksua villaista hametta olisi mukavampi käyttää, se tarvitsee alushameen. Tähän tarkoitukseen käytimme vanhoja pitsikoristeltuja lakanoita. Upeat, kirjotut nimikirjaimet ja käsin virkatut pitsit koristavat nyt paria uutta alushametta, jotka syksyn kurssilla ommeltiin. Valitettavasti työn touhussa ei tullut otettua yhtään kuvaa. Mutta, jos ensi kesänä Kauhajoella järjestetään kansallispukujen tuuletuspiknikki, he lupasivat nostella helmojaan ja näyttää komeita alushameitaan.
Alavuden kuoropuvun taskun soljen kiinnitys. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti